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Letter to a Private Organization
dated June 25, 1998

Your letter of April 29, 1998, raised several recurring issues
regarding the propriety of executive branch employees’ acceptance
of ground transportation provided by a Government contractor while
they are conducting program reviews and similar official Government
business with the contractor at its site.  We appreciate the
operating principle which you expressed on behalf of your
organization members, which is to refrain from offering anything of
value to Government employees that cannot be accepted under
applicable laws and regulations.  Our response herein will examine
the relevant laws and regulations, discuss the specific fact
patterns that you described, and provide other general guidance
that we hope will be useful to your organization members.

GIFT RULES

Under the regulatory Standards of Ethical Conduct for
Employees of the Executive Branch (Standards of Conduct) at
5 C.F.R. part 2635 and a civil statute at 5 U.S.C. § 7353, your
member organizations, as well as each of their employees, are
considered “prohibited sources” for gifts to Government employees
of agencies with whom they either hold or seek contracts.
Prohibited sources of gifts are described at 5 C.F.R. § 2635.203(d)
and 5 U.S.C. § 7353(a) as including persons and entities who seek
official action by the employee’s agency, do business or seek to do
business with that agency, or have interests that may be
substantially affected by the employee’s official duties.
Executive branch employees can neither solicit nor accept anything
of monetary value from such sources unless it is excluded from the
definition of gifts at 5 C.F.R. § 2635.203(b) or accepted (with no
solicitation) under one of the exceptions in section 2635.204.  

These rules govern primarily in circumstances where gifts such
as ground transportation about which you inquired are being offered
to employees for their personal benefit, in situations not directly
related to the performance of official duty.  In contrast, gifts of
transportation received in connection with the performance of
official duty generally have the effect of reducing official
Government expenditures, and are actually being accepted by the
Government, not the individual employee, even though the employee
may be receiving and utilizing such gifts.  In those situations,
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the Standards of Conduct rules do not apply, and the matter must be
resolved under authority of an agency gift acceptance statute or
other appropriate agency legal arrangement.  Anti-augmentation
principles regarding appropriated funding generally prevent
executive branch agencies from accepting gifts, absent a statutory
basis.

This dichotomy is evident in the exclusions from the
definition of gifts in the Standards of Conduct rules applicable to
individual employees, at 5 C.F.R. § 2635.203(b)(7) and (b)(8).  By
the terms of those exclusions, ground transportation at a
contractor’s site would not be considered a gift to the employee
under the Standards of Conduct, if the Government paid for it, or
if the Government obtained it under the terms of the contract, or
if the Government rather than the employee accepted it under
specific statutory authority.  

APPLICATION TO DUTY-RELATED TRANSPORTATION

Three of your examples involve contractor-provided ground
transportation in connection with an agency employee’s performance
of official duty while away from his normal duty station by means
of air travel:  transportation in a company vehicle from an airport
or hotel to the contractor’s facility, in connection with a program
review; transportation in a company vehicle between two facilities
of a contractor that are several miles apart, to conduct a plant
inspection tour during a program review; and transportation in cars
rented by the contractor for travel by its employees along with
Government officials from an airport to the contractor’s remote
site, for a meeting of Government and contractor personnel.  These
three examples illustrate gifts of services being provided to the
Government, not the employee.  They have the effect of reducing
official travel expenses for which the employee will otherwise be
reimbursed by the Government under travel orders or other similar
expense authorization procedure.  

The issue in these situations, therefore, is whether the
Government may accept such transportation, not whether the
individual employee can do so.  This is analogous to what you
described for gifts to U.S. Senate employees in connection with
official travel.  For the executive branch, however, authority to
accept gifts is limited by the anti-augmentation principles alluded
to above.  As a result, unless the contractor knows that
transportation under these circumstances is permitted by the terms
of a contract with the Government, or that the Government has
agreed to reimburse the contractor for this transportation, or that
it has been approved in advance by the Government for acceptance
under some statutory gift authority, the contractor should not
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ordinarily be providing ground transportation such as that
described above in connection with an agency employee’s performance
of official duty.  

Unusual or unique circumstances should be coordinated in
advance with the particular agency.  For instance, transportation
between two contractor sites might be considered an integral part
of some types of inspection visits, rather than a gift.  This could
occur where it is necessary that employees of the contractor and
the Government travel together in order to observe certain local
conditions en route, or to discuss matters or continue a meeting
during a lengthy transit between two sites, or because of
extraordinary time constraints on the overall visit.  In such
circumstances, the transportation might be a legitimate adjunct to
the inspection, rather than a gift.  In other unusual cases, site
visits might necessitate contractor-provided transportation because
of safety, security, limited access to a location, or the
unavailability or impracticality of commercial transportation to a
remote site.  

These various exceptional situations should be anticipated in
advance, so that provisions can be made for them in the contract
itself or through other appropriate prior arrangements with the
agency.  Careful advance discussion between the agency and the
contractor can help avoid abuses and ensure compliance with
decisions of Government agencies having responsibility for fiscal
matters, including the Office of Legal Counsel at the Department of
Justice and the Comptroller General.  

APPLICATION TO NON-DUTY-RELATED TRANSPORTATION

In contrast, if free ground transportation is provided by the
contractor to a Government employee while in an official travel
status away from his normal duty station to conduct a program
review, but after working hours in connection with dinner at a
local restaurant (at the employee’s own expense), as in your
remaining example, the transportation would be more appropriately
analyzed as a gift to the employee rather than to the Government.
It would apparently be provided to the employee for his own
personal benefit, and it would not appear to be connected with his
performance of official duty or to directly reduce Government
travel expenditures, in most cases.  Of course, if those
assumptions are incorrect, then this transportation must instead be
considered a gift to the Government, as in the earlier examples.

Using these assumptions and analyzing this transportation as
a gift to the employee, an exception to the ban on an employee’s
acceptance of gifts from a prohibited source may apply, at 5 C.F.R.



1 While OGE did have some coordination responsibility for the
regulations issued under 31 U.S.C. § 1353 by the General Services
Administration concerning agency acceptance of certain travel from
non-Federal sources (41 C.F.R. part 304-1), that procedure is not
available for transportation in connection with an agency’s
essential statutory or regulatory mission functions, which we
understand to be the subject of your inquiry.  See 41 C.F.R. § 304-
1.2(c)(3).

2 Although OGE is currently working on a regulation to
implement its own gift acceptance statute, which could serve as a
model rule for other agencies, each gift acceptance statute must
ultimately be interpreted by the particular agency (with assistance
from other Government agencies having responsibility for fiscal
matters), because it may contain unique provisions and limitations.
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§ 2635.204(a).  That exception permits acceptance of gifts having
an aggregate market value of $20 or less per occasion (and not
exceeding an aggregate market value of $50 per source in a calendar
year).  The other exceptions enumerated in section 2635.204 of the
employee Standards of Conduct regulation do not appear to be
relevant, though some agencies may have additional special
regulatory exceptions for gifts to employees, as permitted by
section 2635.204(k).  Consequently, if the exception for $20 per
occasion or $50 per source per year will be exceeded, then the
Government employee will likely not be able to accept the described
free transportation to a restaurant.  Note that gifts of
transportation provided by the contractor itself or by any of its
employees are considered gifts from the same source.  Of course, if
the Government employee were to pay fair market value, the
transportation would not constitute a gift at all, as explained at
section 2635.203(b)(9) of the Standards of Conduct regulation.

ALTERNATIVE MEASURES

Your letter had suggested that this Office might consider
issuing a new specific authorization for executive branch employees
to accept contractor gifts of local ground transportation offered
in connection with official duty.  As discussed above, however,
gifts of transportation in connection with the performance of
official duty that have the effect of reducing Government travel
expenses can only be accepted by a Government agency, not its
employees, even though received and utilized by those employees.
The Office of Government Ethics (OGE) has no authority to issue
regulations concerning agency gift acceptance, other than for
itself.1  Agencies with gift acceptance statutes are primarily
responsible for determining what may be permitted by those
statutes.2 
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For gifts of transportation that are provided to the employee
for his personal benefit and not in connection with the performance
of official duty or directly reducing Government travel expenses,
OGE does have authority to issue additional gift exceptions in the
Standards of Conduct regulation.  We have determined, however, that
it would not be appropriate to create an additional exception for
such gifts.  When we issued the uniform Standards of Conduct
regulation for the executive branch in 1992 for codification at
5 C.F.R. part 2635, it was decided during the rulemaking process to
limit the number and scope of exceptions in the final rule.  The
exception for gifts worth $20 or less was found adequate to cover
various types of de minimis gifts, including ground transportation,
that would be considered appropriate for acceptance.

CONCLUSION

I trust that your members will find useful this general
guidance concerning Government restrictions on soliciting and
accepting gifts, and its application herein to your examples of
ground transportation provided by a contractor to Government
employees at a contractor’s site.  If you have other concrete
examples that raise additional unresolved questions of general
applicability, please feel free to contact us again.  For unique
gift issues involving specific agencies and contracts, your members
may wish to contact the particular agencies' ethics officials
directly.

Sincerely,

Stephen D. Potts
Director


